Mutatjuk, hol lehet szavazni Miskolcon a hétfőn kezdődő alternatív oktatási népszavazáson

Megosztás

Hétfőn, azaz október 23-án kezdetét veszi Magyarország első alternatív, oktatási népszavazása, amelynek keretein belül 8 napon keresztül, országszerte több száz helyen adhatjuk le a szavazatunkat az oktatás legfontosabb kérdéseiben. Az összes helyszín elérhető az alternatív népszavazás hivatalos honlapján, a 7IGEN.hu oldalon.

A személyes szavazás tableteken keresztül zajlik majd, helyszíni csak érvényes fényképes igazolványra és lakcímkártyára lesz szükség – áll a szervező aHang közleményében. A szavazás részletes menetéről itt tudnak tájékozódni. Nem csak személyesen, hanem online is szavazhat bárki, aki elmúlt 16 éves (16 és 18 év közöttiek természetesen személyesen is leadhatják a szavazatukat). Az online szavazási rendszer már pénteken megnyílt, azóta több ezren mondtak véleményt a hét kérdésben. 

Miskolcon az alábbi helyszíneken és időpontokban lehet majd szavazni:

  • Október 23. és 30. között, minden nap a Centrumnál 08:00 – 18:00 között
  • Október 23-án 10:00 – 18:00 óra között és október 28. – 30. között 08:00 – 18:00 között a II. János Pál pápa téren
  • Október 24. és 27. között a Szent György úton 08:00 – 18:00 között.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezenkívül lehet majd még szavazni a Encsen, Kazincbarcikán, Szerencsen, Ózdon, Tiszaújvárosban, valamint Nyékládházán is. Arról, hogy az utóbbi településeken pontosan melyik nap és hány órától lesz nyitva a szavazósátor, szintén a 7IGEN.hu oldalon olvashatunk bővebb információkat.

Az alternatív népszavazást szervező Egységes Diákfrontnak és az aHangnak meggyőződése, hogy valódi, azonnali és átfogó reformokra van szükség az oktatásban. Szerintük a 7IGEN-es alternatív népszavazás lehetőséget teremt arra, hogy az emberek véleményt mondjanak a magyar oktatási rendszer helyzetéről és valódi alternatívát mutassanak fel. 

A hét kérdés:

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”
  4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak?”
  5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”
  6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”
  7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

Forrás és fotó: aHang

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek